Avukat Cübbeleri

0 259

Kep ve cübbe eğitimde bir sembol olarak değerlendirilir. Çünkü cübbe giymiş bir öğrenciyi gördüğünüzde ilk aklınıza gelen şey okulunu bitirmiş olduğudur. Cübbe giyerken hangi bölümden mezun olduğunuzu da göstermiş olursunuz. Bunun için cübbelerde renk öğrencinin bitirdiği bölüme göre değişiklik göstermektedir.  Her öğrenci eğitim hayatı boyunca bu özel günü bekler ve hayal kurar. Peki, bugün mezuniyet cübbesi olarak gördüğümüz bu giysilerin tarihi nasıldır hiç merak ettiniz mi?

Cübbe ilk olarak 12.yy’da üniversitelerin açılması sonrasında akademik bir kıyafet olarak ortaya çıktı, ancak daha sonrasında bu cübbe yerini mezuniyet törenlerine bıraktı. O zamanlar da üniversiteye başlamadan önce öğrenciler giyiyordu, çünkü öğrencilere eğitim süreçlerinde kurallara uyacakları konusunda yemin ettiriliyordu. O dönem dini kurallar Hristiyanlar tarafından çok fazla önemsendiğinden dolayı yemin eden bir öğrenci kendisini okulun kurallarına uyacağı yönünde hep uyarıyordu. Yine o dönemde öğrencilere giydirilen cüppelerin papazlarınkiyle aynı olmasından yana bir tavır vardı. Yani aslında bakıldığında bugün mezuniyet törenlerinde giydiğimiz o cübbeler bir zamanlar papazların dini kıyafetleriydi. Avukat cübbesi ise hukuk kurallarına uyulması gerektiğinin bir simgesini taşıyor. Avukatlar tarafsızlık ilkelerine uymak ve müvekkillerini sonuna kadar savunacaklarına yemin etmek açısından cübbeleri giyiyorlar.

Sonuç olarak bugün tüm mezuniyetlerde görmeye alışık olduğumuz cübbelerin bu şekilde bir tarihi geçmişleri var. Bu nedenle her öğrenci cübbe giyerek mezun olmanın hayalini taşıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Vbettr, Vbet, Vbet, Vbet, Vbet, Vbet